Tortul nostru aniversar 🙂
La cat de frumos este, acest naked cake (ca „tort dezbracat” nu suna tocmai ok:)) nu putea fi facut decat pentru o ocazie speciala. Aceasta ocazie a fost aniversarea casniciei noastre. Am implinit 5 ani de cand ne-am spus „da” unul altuia. Au fost cinci ani frumosi, ani in care am invatat ca viata in cuplu este viata cea mai frumoasa. Am langa mine un om care ma sustine in tot ceea ce fac, ma apreciaza si imi este mereu alaturi, drept pentru care ii multumesc!
De obicei nu sarbatorim aceasta zi, o marcam asa, discret, o cina in oras sau o prajitura. Anul acesta insa, fiind o suma rotunda, am hotarat sa-i fac o surpiza – un tort aniversar. Blatul il facusem de ceva vreme (multumesc Cristina – Diva in bucatarie pentru super reteta acestui blat) si il aveam la congelator. L-am scos si l-am bagat la frigider cu o seara inainte. Dulce de leche (caramelul) il pregatisem, la fel, cu cateva zile inainte – totul in asa fel incat el sa nu-si dea seama ca ii pregatesc o surpiza. Planul meu era sa vin acasa de la birou si in 20 de minute sa apar cu acest super naked cake. Asa a si fost, insa el mi-a luat-o inainte: m-a asteptat cu florile mele preferate, florile pe care eu le-am avut in buchetul de mireasa, iar el in piept. Emotionata „toata” si cu lacrimile in gat, am fugit la bucatarie si peste exact 20 de minute (nu exagerez) am aparut cu minunea aceasta!
As vrea sa mentionez ca panselutele din poze nu sunt comestibile, si asta nu pentru ca ele nu se pot manca (toate panselutele sunt comestibile), ci pentru ca le-am cumparat de la florarie si acolo probabil au fost stropite cu diferite substante. Cele comestibile, sigure din punct de vedere al substantelor cu care sunt tratate, se gasesc la Metro si Selgross (insa mie timpul nu mi-a permis sa ajung acolo). Asa a ca daca vreti sa faceti un tort sau o prajitura si sa le decorati cu flori, exista flori special tratate pentru a fi consumate. Dupa cum va spuneam, reteta de blat am luat-o de la Diva in bucatarie, drept pentru care cantitatile le-am lasat exact asa cum sunt trecute la ea (eu de obicei gramajele le trec in grame, ea le are in linguri -am lasat totul neschimbat pentru o reusita sigura).
Acestea fiind spuse, va prezint reteta acestei minuni de tort aniversar care nu ne-a incantat numai pe noi, ci si pe muulti membri ai familiei noastre.

- 6 oua
- 6 linguri apa
- 12 linguri zahar
- 10 linguri faina
- 3-4 linguri nuca macinata
- 2 linguri praf de cacao
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- coaja rasa de lamaie/portocale
- 1/2 lingurita extract de vanilie
- 1 conserva de lapte condensat
- 250 g de mascarpone
- 1 praf de sare
- 500 g mascarpone
- 50 ml lapte dulce
- 30 g zahar pudra
- coaja rasa de la o lamaie/portocala
- 200 ml suc de fructe (eu am folosit sucul unei conserve de piersici)
- 500-600 g capsuni
- panselute comestibile
- Batem albusurile cu zaharul impreuna un praf de sare pana obtinem o spuma tare (Punem 1/2 din cantitatea de zahar in albusuri, mixam pana cand se topeste zaharul, apoi adaugam treptat, cate o lingura din zaharul ramas, pana obtinem spuma tare)
- Adaugam galbenusurile si apa si le incorporam usor in albsuri
- Intr-un bol amestecam restul de ingrediente (mai putin vanilia si coaja de portocale) si le incorporam usor in spuma de oua
- Adaugam vanilia si coaja de lamaie/portocala
- Turnam totul intr-o tava de tort cu inel, tapetata cu hartie de copt (eu am folositi o tava cu diametrul de 19 cm)
- Coacem blatul 45 de minute la 180 de grade C (temperatura medie)
- Fierbem 3 ore conserva de lapte condensat la foc mediu. Avem grija sa fie tot timpul acoperita cu apa. Daca scade apa mai adaugati.
- Este de preferat ca dulceata de lapte sa o faceti cu cel putin o zi inainte pentru a sta la frigider macar o zi. Eu, de regula fac 2-3 conserve odata si le pastrez la frigider chiar si 3-4 saptamani (niciodata nu stii cand ai nevoie;))
- Amestecam conserva de dulce de leche cu branza mascarpone - cu mixerul sau cu un tel
- Mixam toate ingredientele pana obtinem o crema usoara
- Taiem in 3 blatul e orizontala - vom obtine 4 foi
- Trampam (insiropam usor) cu ajutorul unei pensule prima foaie
- Distribuim uniform jumatati de capsuni
- Adaugam 1/2 din crema de mascarpone, apoi o nivelam
- Punem urmatoarea foaie si procedam ca mai devreme, insa acum adaugam 1/2 (poate chiar mai mult) din crema cu dulce de leche
- Procedam la fel pana la ultima foaie
- Decoram cu capsuni si flori
- Optional pudram cu zahar pudra
- Blatul il puteti face cu cateva zile inainte si il pastrati la frigider, astfel va absorbi mai mult sirop/suc si va deveni mai fraged

Iubiti-i si pretuiti-i pe cei care va sunt alaturi!
Cu drag, Praji!
No comments
Buna. Spui ca blatul il putem tine la frigider.
Il taiem inainte de a-l pune la frigider? sau il lasam netaiat?
Multumesc mult!
Da, Andreea, netatiat.
Pupici!
La multi ani , Praji !
Sa fiti sanatosi si fericiti !
Praji e de podium 🙂
Uau! Multumim de urari! Toate cele bune si tie Diana!
… Si in plus iti admir decenta. Dumnezeu sa va ocroteasca casnicia!
PS – plecati fratilor la Hollywood si luati-le banii.
Haha! Ce haioasa esti! Multumim tare mult pentru urari!
Sunteti un cuplu minunat si va doresc multi ani fericiti in continuare! Tortul este delicat si elegant – o minunatie 🙂 Va pup!
Multumim Oana! Iar tu, ca de obicei, o draguta!;*